Ředkvičky jsou oblíbenou zeleninou, která se dá pěstovat téměř po celý rok. Mají specifickou chuť, bohatou výživnou hodnotu a řadu zdravotních benefitů. V našem článku se podíváme na to, jak pěstovat ředkvičky na zahradě, ve skleníku nebo doma, jaké odrůdy vybrat a jak je zužitkovat v kuchyni.
Jak pěstovat ředkvičky na zahradě
Ředkvičky jsou nenáročné na půdní podmínky, ale vyžadují dostatek vláhy, slunce a živin. Před výsevem je vhodné prokypřit půdu a přidat kompost nebo organické hnojivo. Ředkvičky se vysévají přímo do záhonů, do řádků vzdálených asi 10 cm. Semena se zakrývají jen lehce, asi 1 cm hluboko. Výsev se provádí od dubna do září, přičemž se doporučuje střídat odrůdy s různou dobou zrání a odolností proti vybíhání do květu. Ředkvičky se sklízejí, když dosáhnou průměru 2-4 cm, obvykle po 3-6 týdnech od výsevu. Při sklizni se odřezávají listy a kořeny a bulvičky se ukládají do chladného a vlhkého místa.
Jak pěstovat ředkvičky ve skleníku nebo v pařeništi
Ředkvičky se dají pěstovat také ve skleníku nebo v pařeništi, kde se urychlí jejich růst a zkrátí se vegetační doba. Výsev se provádí stejně jako na záhoně, ale je možné začít už v únoru a pokračovat až do listopadu. V zimě je třeba zajistit dostatečné vytápění a osvětlení. V létě je naopak nutné větrat a zastínit, aby se zabránilo přehřívání a vysychání. Ředkvičky se sklízejí, když dosáhnou průměru 2-3 cm, obvykle po 2-4 týdnech od výsevu.
Jak pěstovat ředkvičky doma
Čtěte také:
Zavěšená zahrádka
Ředkvičky se dají pěstovat i doma, například na parapetu, balkoně nebo terase. K tomu je potřeba zvolit vhodnou nádobu s drenážními otvory, naplnit ji kvalitní zeminou a vysít semena ředkviček. Nádoba by měla být umístěna na slunném a chráněném místě, kde není příliš velký rozdíl teploty mezi dnem a nocí. Ředkvičky se zalévají pravidelně, ale mírně, aby se nevytvořily plísně. Ředkvičky se sklízejí, když dosáhnou průměru 2-3 cm, obvykle po 3-5 týdnech od výsevu.
Jaké odrůdy ředkviček vybrat
Na trhu je k dispozici mnoho odrůd ředkviček, které se liší tvarem, barvou, chutí, dobou zrání a odolností proti vybíhání do květu. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří:
- Cherry Belle – raná odrůda s kulatými červenými bulvičkami a bílou dužinou, vhodná pro rychlení i polní pěstování
- Faraon – raná odrůda s kulatými červenými bulvičkami a bílou dužinou, vhodná pro jarní i podzimní sklizeň
- Lada – poloraná odrůda s kulatými červenými bulvičkami a bílou dužinou, vhodná pro celoroční pěstování
- Duo – velmi raná odrůda s kulatými červenými bulvičkami a bílou dužinou, odolná proti vybíhání do květu
- Rampouch – odrůda s protáhlými bílými bulvičkami a bílou dužinou, vhodná pro jarní polní pěstování
- Ria – velmi raná odrůda s kulatými červenými bulvičkami a bílou dužinou, vhodná pro rychlení i polní pěstování
- Kvarta – odrůda s kulatými červenými bulvičkami a bílou dužinou, odolná proti letním vedrům, praskání a houbovatění dužiny
- Kvinta – raná až poloraná odrůda s kulatými červenými bulvičkami a bílou dužinou, odolná proti praskání a vybíhání do květu
- Prima – odrůda s kulatými červenými bulvičkami a bílou dužinou, vhodná pro zářijové výsevy, rychlení a rané polní pěstování
Jak zužitkovat ředkvičky v kuchyni
Ředkvičky jsou chutnou a zdravou zeleninou, kterou lze použít do různých pokrmů. Mají vysoký obsah vitamínu C, železa, draslíku, vlákniny a antioxidantů, které podporují imunitu, trávení, krevní oběh a prevenci rakoviny. Ředkvičky se dají jíst syrové, vařené, pečené, nakládané nebo fermentované. Mezi nejznámější recepty s ředkvičkami patří:
Salát z ředkviček – jednoduchý a osvěžující salát, který se dá připravit z ředkviček, zeleného salátu, jarní cibulky, petrželky, octa, oleje, soli a pepře. Salát se podává jako předkrm nebo jako příloha k masu nebo rybám.
Polévka z ředkviček – krémová a aromatická polévka, která se dá připravit z ředkviček, brambor, cibule, másla, smetany, vývaru, soli, pepře a muškátového oříšku. Polévka se podává s chlebem nebo krutony a posypána sekanou petrželkou nebo koprem.
Pečené ředkvičky – originální a lahodná příloha, která se dá připravit z ředkviček, olivového oleje, soli, pepře, tymiánu a medu. Ředkvičky se pečou v troubě asi 20 minut, dokud nezměknou a nezkaramelizují. Pečené ředkvičky se podávají s masem, rybami nebo sýrem.
Nakládané ředkvičky – tradiční a pikantní zavařenina, která se dá připravit z ředkviček, octa, vody, cukru, soli, pepře, hořčičných semínek, nového koření, bobkového listu a česneku. Ředkvičky se nakrájejí na plátky nebo na čtvrtky a zalijí se vroucím nálevem. Nakládané ředkvičky se nechají vychladnout a skladují se v lednici. Jsou ideální jako obloha k uzeninám, sýrům nebo chlebu.
Kimči z ředkviček – korejská specialita a fermentovaná zelenina, která se dá připravit z ředkviček, soli, vody, rýžové mouky, cukru, chilli, česneku, zázvoru, jarní cibulky a korejské rybí omáčky. Ředkvičky se nakrájejí na kousky a promíchají se se solí. Nechají se odstát asi hodinu, poté se opláchnou a osuší. Pak se přidá pasta z rýžové mouky, cukru, chilli, česneku, zázvoru a rybí omáčky. Kimči se převede do sklenice, zatlačí se a uzavře se. Nechá se fermentovat na pokojové teplotě asi týden, poté se přesune do lednice. Kimči se podává jako příloha k rýži, nudlím, masu nebo tofu.
https://novinkyzpravy.cz/klasika-nebo-nuzkovy-typ-aneb-proc-se-spolehnout-na-nuzkove-stany/
https://zpravynovinky.cz/zamestnanci-penny-maji-vyssi-mzdy/
https://aktualne.info/5-nejcastejsich-chyb-pri-zatepleni-fasady-vyhnete-se-jim/